Skip to content Skip to footer

Martorell, únic municipi que prohibeix expressament “posar urnes” a la consulta del 14M

El 28 d’abril es sol·licitava a l’Ajuntament de Martorell permís per ocupar la via pública per tal de participar de la consulta estatal organitzada amb l’objectiu d’animar la ciutadania a expressar lliurement la seva opinió a favor de la monarquia o de la república. 

Avui divendres a les 14:22h hem rebut resposta a la petició autoritzant l’ús de la via pública però prohibint expressament dur a terme una “consulta” i posar “urnes”. L’article 10 de la Llei de Consultes, sobre el que es fonamenta la prohibició, regula la convocatòria oficial per part de les administracions públiques establint una sèrie de requisits que no apliquen a la organització d’una consulta per part de la societat civil sobre la qüestió que sigui.

Consultada directament la coordinadora de la consulta a Catalunya, han rebut denegacions d’ocupació dels espais públics o silenci administratiu – negatiu en aquests casos –  però en cap cas l’ús de la Llei de consultes per prohibir una consulta.

La Direcció General de Seguretat de Catalunya ha estat informada de totes les meses registrades, incloses les de Martorell, sense veure-hi cap motiu per a denegar-ne la organització de la consulta, sí delegant als ens locals l’atorgament o no del permís d’ocupació de la via pública, permís que a Martorell ha estat concedit.

És molt significatiu que l’any 2014, CiU, actual Junts x Martorell, aprovés en sessió plenària reclamar un referèndum sobre monarquia o república, però que actualment hagi denegat organitzar-lo.

Aquesta mateixa consulta ha estat autoritzada arreu del territori: a Abrera, Esplugues, Sant Boi, Cornellà, Sabadell, Barcelona, Terrassa, Badalona… 

Martorell avui retrocedeix en drets i estableix un perillós precedent contra la democràcia.

Per poder optar al premi cal abonar una quota de 2.000 euros. A més, cal pagar uns altres 10.000 euros per poder formar part de la Xarxa de Ciutats Europees de l’Esport.

Movem Martorell

Les persones i organitzacions convocants volem expressar la nostra intenció de seguir defensant, demà 14 de maig i tots els dies, els valors de la democràcia i la llibertat d’expressió, malgrat les dificultats i  que ens vulguin imposar des d’una institució, l’Ajuntament, que és de tots.